![]() |
#1 |
![]() (Nişabur-1044/Nişabur-1136)İranlı bilgin ve şair.Eldeki yapıtlardan ve bu arada özellikle onun hayatını anlatan kitaplardan mantık,felsefe,matematik ve astronomi konularında araştırmalar yaptıgı ve bu alanlarda düzenli bir ögrenim görmüş oldugu anlaşılan Hayyam'ın fizik,metafizik,matematik,astronomi ve şiir alanlarında çeşitli yapıtları vardır.
Bunları arasında hayranı oldugu İbni Sina'nın " Temcid - Yücelme- " adlı yapıtının çeviriside yer alır.Ama Hayyam'ın edebiyat tarihindeki yerini saglayan ve çagımızda geçmişin en büyük şairlerinden anılmasına yol açan "Rubaiyat-Dörtlükler"dir.Sayısı ikiyüzü bulan bu dörtlüklerde Hayyam yumuşak ve akıcı bir dille ve son derece gerçekçi bir uslupla,yaşadıklarını gördüklerini,çevresinden ve zamanın gidişinden edindigi izlenimleri hiç bir yapmacıklıga kapılmaksızın,oldugu gibi dile getirmektedir. (Ebul Feth Ömer bin Ibrahim hayyam),
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() bazı rubai leri:
Cennete huriler varmış kara gözlü İçkininde ordaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Beni özene bezene yaratan kim? Sen! Ne yapacagimi da yazmissin önceden. Demek günah isleten de sensin bana: Öyleyse nedir o cennet cehennem? Kim görmüş o cenneti cehennemi Kim gitmişte getirmiş haberini Kimselerin bilmediği bir dünya Korkulmaya özlenmeye değermi.. Neredesin, sana başkaldırmışım işte Karanlık içindeyim ışığın nerede Cenneti ibadetle kazanacaksam Senin ne cömertliğin kalır bu işte... Sen içmiyorsan içenleri kınama bari Bırak aldatmacayı iki yüzlülükleri Şarap içmem diye övünüyorsun ama Yediğin haltlar yanında şarap nedir ki.. Bu dünyaya kendi isteğimle gelmedim ben Şaşkınlıktan başka birşeyim artmadı yaşarken Kendi isteğimlede gidiyor değilim şimdi Niye geldik niye gidiyoruz bilmeden.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() hayyamdan nağmeler
Yüreğinde sıkıntı varsa esrar iç Ya da bir kaç kadeh gül renkli şarap iç.. Onu içmem bunu içmem der durursun Ahmak herif git zıkkımın pekini iç.. bilginliğine bişi diyemem ama şiirleri fazlaca isyankar dimi black metal |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() ilk duyduğumda müslüman bilim adamı diye sevdiğim ama sonra hakkındaki öğrendiklerim yüzünden kendisinden soğuduğum bilim adamı :-*
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() adam tasavvuf ehli onu herkes anlayamaz :D :D 8)
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() hahahaha
![]() ![]() kendisi de bişi anlamamış zaten |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() [b]Benden Muhammed Mustafa’ya saygı selam
Deyin ki hoş görürse bir şey soracak Hayyam, Neden yüce efendimizin buyruklarında Ekşi ayran helal da, güzelim şarap haram..?[/b] Benden Hayyam' a selam söyleyin demiş peygamber; Sözlerimi yanlış anlamışsa çiylik eder: Ben şarabı herkese haram etmiş değilim ki Hamlara haramdır, doğru, ama olgunlar içer Büyükse de isyanım, kötülüklerim, Yüce Allah'dan umut kesmiş değilim; Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın Rahmete kavuşur elbet kemiklerim. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() HAYYAM-I ÖMER
Kaç bahar yağmuru düştü yüreğime Kaç hazanı yaşadı beynim Üç iklim kuşatması altında Süregelen uçlar arasındaki çatışmada Üç serüvencinin yaşamını andırıyorum Biri yıldızlarla dans ederken Şaraplı sevişmelerden aşk yaratan Bilimin ve sanatın alimi Hayyam Diğeri gizemli planların mucidi Düşüncenin isyankar hali El Sabah Öbürü kaypak zeminde at koşturan Siyaset-i erk eşrabından Nİzam Beynimin derinliklerinne gömerken Hayyam'ı El Sabah yamacımda konaklasın Nizam düşlerimden de uzaklığı kafi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Ömer Hayyamı herkesin ağzına düşünme kim yazmıs bu püften şeyi
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |