![]() |
#16 | |
![]() Alıntı:
Atatürk, mason localarını kapatmıştı Osmanlı Devleti sınırları içindeki ilk mason locasının 1721’de İstanbul’da Fransız masonlar tarafından kurulduğu biliniyor. 1730’lu yıllardan başlayarak, 18. ve 19. yüzyıl boyunca İstanbul başta olmak üzere Anadolu'daki birçok ilde mason locası kuruldu. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise, 1935’te masonlar yeni bir gelişme ile karşı karşıya geldi. M. Kemal Atatürk, 10 Ekim 1935’te mason localarının kapatılması emrini vermişti. Aynı tarihli gazeteler, Türk Mason Cemiyeti’nin ‘Türkiye Cumhuriyeti’ndeki terakkileri nazar–ı itibare alarak’ faaliyetlerine ara verdiğini duyurdu. 13 Ekim 1935’te de tüm localar İçişleri Bakanlığı tarafından resmen kapatıldı. Masonlar bu dönemi ‘uyku dönemi’ olarak tanımladı. 1947’de İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanlığı sırasında localar açılıp tekrar faaliyete başladı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar da, 1952’de Tokat Milletvekili Ahmet Gürkan’ın mason localarının kapatılmasını öngören kanun teklifini reddederek, dolaylı yoldan bu tür dernekleri yasal zemine kavuşturmuş oldu. 1909 yılına kadar Osmanlı Devleti sınırları içinde kurularak çalışmış olan mason localarından hiçbiri ulusal (millî) bir nitelik taşımamıştır. Zaman zaman ve yer yer (özellikle İstanbul, Batı Trakya ve Makedonya’da) bu localara Türkler de üye olarak girmiştir. Bunların arasında adı bilinen pek çok ünlü isim bulunmaktadır. Fakat bu locaların hepsi Batı ülkelerinde kurulu büyük localara bağlı olarak çalışmıştır. http://arsiv.zaman.com.tr/2002/08/28/haberler/butun.htm Ben ne yazıyorsam sağlam temellere dayandırarak yazıyorum sende bunu göremiyorum sana nerden öğrendiğini sormuştum birşey gösteremedin. Ben Atatürk zamanında 1935'te onun etkisiyle kapatıldığını bugünde ergenekona açık açık arka çıkan CHP'ye sıkıntı çektireceğini düşündüğümğ yazmıştım. Sen bunun böyle olmadığını söylüyorsun herkesin görüşü kendine |
||
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|